tisdag 10 september 2013

Parken runt gamla gasfabriken

Från löpningen i björnskogen utanför Whistler i Kanada har jag tagit mig ett stycke söderut till Seattle i USA. Min avlägsna släkting Betsy (brylling bosatt i staden) hjälpte mig med tips på kul ställen i omgivningen att förlägga en löprunda till och jag fastnade för vad som av många anses vara USAs märkligaste park: Gas Works Park.

Uppvärming inför löprundan = barcrawl kvällen innan, syns det? ;)
Parken är belägen vid Lake Unions norra strand och för att ta sig dit rekommenderas buss från Downtown viket tar ungefär 20 minuter och från busshållplatsen är det sedan en promenad på ca 10 min till Gas Works Park. Parken är uppbyggd runt Seattle Gas Light Companys gamla gasanläggning som var i drift i 50 år mellan 1906 och 1956 och därefter köptes marken upp av staden med planen att angöra en park på platsen. Den stora finessen här är dock att arkitekten som ritade parken valde att behålla skeletten från anläggningen och bygga parken runt dem vilket för en besökare resulterar i en sorts påminnelse om en svunnen tid.

Efter två dagar i strålande solsken och klarblå himmel vaknade jag upp till ett Seattle insänkt i dimma och antydan till lätt duggregn. Seattle är berömt för sitt påstått usla väder och de första bilderna jag tog efter ankomsten till parken illustrerar just detta. Som i denna vy t ex in mot skyskraporna ut över Lake Union:

Rena skräckfilmsvyn in mot Seattle och nej..bilden är ej tagen i svartvitt
Under tiden jag var igång med att springa sprack dock molntäcket upp och jag avslutade rundan i strålande solsken. Med detta genomgick också parken en sorts metamorfos vilket framgår tydligt i dessa bilder av samma motiv tagna före och efter löprundan.

Före löprundan: Mörkt och skrämmande
Efter löprundan: Strålande solsken och nästan inbjudande!
Vissa av gasfabrikens skelett skyddas av inhängnader. Andra fungerar som fristående skulpturer och på ett ställe har man restaurerat upp och målat om fabrikens gamla beståndsdelar till en lekplats på ett väldigt finurligt sätt.

Världens enda gasfabriks-lekplats?
Parken i sig är inte särskilt stor vilket resulterade en ganska mycket zick-zackande och ett antal loopar i repris för att komma upp i en mils löpning. Stigarna växlar mellan asfaltsunderlag, grus och gräs och jag valde att bygga in den slingrande vägen upp för utsiktskullen vid ett flertal tillfällen i passet för att leka lite med pulsen. Det finns också lämpliga Rocky-trappor i parken för den som är lagd åt den typen av självplågeri men dessa avstod jag ifrån.

Eftersom jag hade varit på pubcrawl kvällen innan var kroppen inledningsvis inte alls vänligt inställd till löpning men i takt med att solen bröt igenom molntäcket kunde jag öka upp tempot från kilometertider runt 5:30 ner mot 5 blankt på slutet. Sammanlagt behövde jag 52 minuter för att avverka milen i lätt kupering vilket var ungefär enligt förväntan ställt mot rådande förutsättningar.

Känns parken avlägset bekant? Det kan bero på att den figurerat i filmer som "Singles" och "10 Things I Hate About You". Dessutom har den också varit både startplats och målgångsplats i olika avsnitt av den populära TV-serien "The Amazing Race".

Fler strukturer från en svunnen tid.
Övriga besökare i parken var mestadels hundägare men också en och en annan joggare som njöt av de fina vyerna ut över vattnet och de märkliga lämningarna ifrån den gamla fabriken.

Medtrafikanterna i parken: Hundägare och annat löst folk.
Om någon planerar en löprunda hit rekommenderar jag en kik på en karta innan starten så att delar av rutten även kan förläggas till sträckor utanför parken längs vattenbrynet för när man väl kommer in på femte varvet runt parken och passerar de tråkigare delarna vid parkeringsplatsen börjar det onekligen kännas något enformigt. I övrigt en löparmiljö att rekommendera. Knäppt, vackert och märkligt!

2 kommentarer:

 1. Bra tempo!
  Fortsätter du så här så kommer jag vara chanslös när du kommer tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett skäl så gott som något att fortsätta kriga på!

   Radera