fredag 12 april 2013

Kulturell jogging

Man kan naturligtvis inte anmäla sig till ett marathonlopp i kulturens innersta sköte och sedan dyka upp på startlinjen som kusinen från landet. Nejdå, fint ska det vara!

Under den sista preppveckan har jag därför fokuserat på kulturell jogging för att få den rätta känslan i kroppen. Någon läsare som matchar en löprunda längs Seine i Paris och en längs Donau i Wien den sista veckan? Nä...trodde väl det!

Tisdagens morgonjogg med Peter som sällskap i Paris blev en mil lång och det var en ganska blöt och något intervallbetonad historia. Vädret växlade mellan lätt duggregn, uppehåll och regn. Tämligen kallt var det också så att skippa shortsen var nog ett klokt beslut. För att ta oss kilometerna till och från Seine behövde vi korsa en hel del vältrafikerade gatukorsningar vilket snarare gav en känsla av intervallträning än trivseljogg.

Osannolik morgonfrisyr i hotellhissen i Paris

Peter i regnet vid berömt torn

Kulturell inspirationsrunda
Men det är inte varje dag man springer förbi Eiffeltornet på sin morgonrunda. Vädret till trots kan man leva rätt länge bara på en sådan sak och att man kan klämma en mil helt oberörd trots ett par raka kvällar med alkoholintag ger ändå en hint om att formen finns där någonstans.

Milen på tisdagen följdes upp med ett sista kortpass längs Donau nu under fredagsförmiddagen. Fyra kilometer längs vattnet blev det i tänkt mara-öppningsfart. Kroppen kändes lätt som en fjäder men andhämtningen var rejält alkotyngd efter fem raka icke-vita dagar. Man får väl bara hoppas att passet rensade ut det värsta och att två hela vita dagar inför loppet skall göra resten av jobbet.

Asfaltsstigen längs Donau i Wien
Jag gillar arkitekturen i den här delen av världen. Städer som Wien, Prag och Kiev påminner om varandra och även om Paris har fantastiska byggnader så ledsnar man mycket fortare där eftersom färgsättning helt saknas och det endast växlar mellan sotgult och grått. Här bjuds man på hela den ljusa färgpaletten och orkar helt enkelt njuta av detaljerna längre.

Noterar också i min bok att man svettas mycket mer när det är tio grader varmare. Shorts och långärmat var för påpälsat idag och att det blir shorts/t-shirt på maran, där temperaturen kan komma att gå upp mot 16 grader mitt på dagen enligt prognoserna, känns helt givet.

Halvutslagen och genomsvettig efter 4 km, hmm...

1 kommentar: