lördag 23 februari 2013

Inför Vasaloppet Öppet Spår

Ett livsmål

År 2001, strax efter att jag hade börjat jobba, skrev jag ner en lista med 20 livsmål som återstod att uppfylla. Tyvärr tycks listan ha gått förlorad men jag minns många av punkterna utantill. På området idrott fanns två punkter där den ena var att springa ett marathon (vilket jag fixade för några månader sedan) och den andra var att åka Vasaloppet. Det fixar jag imorgon?...

Jag älskar Vasaloppet. Verkligen älskar. Det är inte många år jag missat TV-sändningarna och jag brukar sitta som klistrad framför skärmen hela dagen, oftast sympatidrickandes blåbbärssoppa för att få till den rätta känslan.

Imorgon är det min tur. Äntligen!


Sälen-Mora

Banprofilen ovan där varje vågrätt linje i nederkanten står för 100 möh ger en rätt bra bild av vad som väntar. Därtill kan man se var kontrollerna finns utplacerade längs spåret. Min uppfattning är att själva bansträckningen bjuder på fem-sex utmaningar längs spåret men att det verkligt tuffa med Vasaloppet är att orka gneta på i nio mil.

Loppet innehåller fyra stigningar på 50 höjdmeter eller mer. Den första är den berömda startbacken som pågår i nästan 3 km där man skall ta sig upp ca 160 meter. Eftersom det är trångt i starten och därmed mer promenad än åkning samtidigt som man är pigg och taggad lär den dock inte ställa till några större bekymmer.

En stockholmare lärde mig på bussen till starten av Intersportloppet att man skulle "tänka berg" för att ha koll på var övriga utmanande stigningar finns utspridda längs banan (stationsnamn som slutar på berg ligger alltså högt upp...). Den långa stigningen upp till Risberg, Lundbäcksbackarna innan Oxberg och Risbergsbacken är nämligen de andra tre stigningarna på 50+ meter. Därtill är det en del uppför sista biten in mot Evertsberg. Lundbäcksbackarna och Hökbergsbacken har jag förresten åkt - jobbigt men inte dödligt!

De långa utförslöporna efter Evertsberg är kanske partiet jag är mest nervös för inför loppet. Denna skåning har inte särskilt många meters nedförskörning i kroppen så det är väldigt sannolikt att jag kommer dela dessa åkares domino-öden under de omtalade uförskörningarna (klippet dock från en av utförslöporna vid Risberg):



Prepp

Mitt Vasaloppsskägg har jag redan tjatat sönder.

Kostupplägget likaledes. Nedan vårt frukostupplägg med en hungrig David till bords:


Skidorna är inlämnade för vallning hos Vasa Svahn och hämtas ikväll. Jag valde en komplett vallning med högflourparaffin + fäste.

En fråga som återstår är valet av målgest. Är lite sugen på att göra en Björn Lind och lyfta en skida i vädret men frågan är om jag fixar att hålla balansen med så många mil i kroppen när jag knappt kan balansera på två ben till vardags? Vore lite snöpligt att käka snö inför publiken på upploppsrakan och åka på en lätt hånfull men uppmuntrande kommentar av favvis-speakern Roberto Vacchi här:


Uppstigning ca 03:00 imorgon för att trycka frukost. Bussen till Sälen går kl 04:00. Bara det en utmaning...

Stämningen på plats

Jag tycker den här bilden som jag tog igår kväll på en skylt på Kinakrogens dörr mitt inne i Mora är väldigt talande:


Allt handlar om längdskidor de här dagarna och alla, kvinnor och män, ung som gammal, tycks släpa runt på ett eget par på väg till vallning eller ifrån en träningsrunda eller något av alla veckans lopp med målgång i Mora.

Det är sjukt coolt att målgången går så pass centralt, med alla människor som invaderar denna boplats och den positiva stämning som råder. Alla tycks ha någon form av engagemang i veckan

Taktik/Strategi

Mitt upplägg är enkelt. Jag ska ta det lugnt från start, hålla mig i spåren där det går och inte hetsa i första backen. Det är inte många minuter att tjäna på att stimma runt i trängseln fram till Smågan. Ett stavbrott eller liknande vore väldans trist och vid stress ökar risken för kraftödslande vurpor och spårbyten vilket är en läxa jag lärde mig under Stråkenloppet.

Därefter öser jag på med vad jag har men tar det lite försiktigt i stigningen upp mot Risberg som jag inte testat förut, vore trist att bränna ut sig där.

Givetvis kommer jag stanna vid alla kontroller. Vid Smågan dricker jag bara två muggar vatten men därefter kommer jag ta minst en mugg vatten och en mugg sportdryck vid varje kontroll. Blåbärssoppa och Vasaloppsbulle kommer jag ta i Mångsbodarna och så länge kroppen inte strejkar vid alla stationer därefter. Därtill tänker hälla i mig kaffe i Hökberg och Eldris för att boosta mig på de sista lättåkta etapperna in mot mål. Som backup stoppar jag ner två gel i jackfickorna - mest en psykologisk grej.

Det blir samma klädsel som på mina två testlopp. Tre tunna lager upptill och två nedtill. Ett par tunnare reservhandskar åker också med.

Viktigast av allt blir dock att njuta. Det är av själva upplevelsen/drömmen/livsmålet jag kan hämta allra mest energi. Jag tänker inte låta detta förvandlas till enbart hets och tävling för min del. Själva deltagandet i sig är så mycket större än resultatet.

Målsättning

Jag är nöjd om jag går i mål. Punkt!

På alla frågor om tidsmål har jag svarat 8 timmar men jag har ingen aning om realismen i den ambitionen. Mitt resonemang har varit att ta tiden från Intersportloppet*2 och lägga på en timme. De jag frågat om saken med Vasaloppserfarenhet menar att det är ett rimligt resonemang. Föret, vädret och vallningen kan dock göra +/- flera timmar och jag har ju ingen erfarenhet av det här sen tidigare så det vore fånigt att stirra sig blind på en särskild tid. Men i mål skall jag!

Hur följer man och/eller stöttar mig?

Det är öppen starttid mellan 07:00-08:30 men min och Davids inställning är att vi hänger på den stora klungstarten direkt trots den trängsel det lär innebära inledningsvis. På så vis lär man åka med sådana som är jämna med en själv större delen av loppet vilket borde göra uppförs- och nedförsbackar lite mindre komplexa. Så min starttid blir strax efter 07:00 och målgången om jag tar mig igenom loppet på åtta timmar blir runt 15-snåret. Följer man mig på nätet kan man se prognoser på vartåt det barkar lite mer exakt.

Startnummer: 6684

Bevakning: http://results.vasaloppet.se/2012/index.php?pid=favorites

Lägg till mig som favorit och kolla senaste mellantid, exakt var jag befinner mig i spåret, prognosticerad sluttid osv.

Via app eller sms: http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/deltagare/appsms/

Vasaloppshälsningen: http://www.alecta.se/vasaloppet2013/

OBS! En hälsning till mig som jag ser längs vägen på storbildsskärm måste skickas in senast ikväll kl 22:00.

Drygt 35 års väntan är snart över, imorgon tar jag mig an det mest klassiska svenska mandomsprovet som står att finna. Äntligen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar