lördag 9 februari 2013

Managern levererar

Det var en tung resa upp till Enköping igår. Jag kom inte iväg från jobbet i Helsingborg förrän 16:30 efter en, milt uttryckt, stressig jobbvecka. Efter Jönköping blev vägen allt sämre i snöstormen och föga oväntat fastnade jag bakom en olycka utanför Norrköping. Stod stilla i 50 min. Efter den gick det sällan att köra snabbare än 100 km/h. Vid halv tolv på kvällen svängde jag in på sista grusvägen ut till gården. Snön hade blåst in över vägen i drivor och det tog inte lång tid innan jag satt hjälplöst fast med bilen.

Managern fick ge sig ut med skyffel och traktor och bogsera mig. I nästan en timme slet han med detta. Den hjälplösa skåningen satt i princip bara och styrde lite med ratten.


Väl framme stod en skål med ett paket blåbärssoppa och bananer framdukad vid min säng. Lysande!

I morse antydde manager Legnerfält att fler överraskningar väntade. Efter en briljant frukost kikade vi på lite gamla uncut-filmer, bl a från vår resa till OS i Vancouver. Om någon är nyfiken på våra bravader där rekommenderar jag Youtube-filmen nedan som närmar sig fina 20 000 visningar.Så var det dags för första skidpasset. När vi kom fram till spåret dök en gammal polare till Lengan upp från ingenstans. Det visade sig att Otto var "inhyrd" av managern för att undervisa skåningen i skidspåren. Med över 10 Vasalopp och en kvartett topp 1 000-placeringar på meritlistan för Fjärdhundras främsta skidlöpare fanns det såklart massor med lärdomar att hämta ifrån Otto.

Inför starten, jag till vänster och tränare Otto till höger.
Dessutom räddade han mig genom att sätta på lite fästvalla på mina skidor. På de första varven var spåren delvis igensnöade men ju längre dagen gick desto bättre blev de. Man fick dock verkligen ingenting gratis och vid sidorna var det ganska djup snö som stavarna sjönk ner långt i.

Efter två 5 km-slingor var jag riktigt trött och på den tredje fick jag gå ner i tempo. På den sista gick det dock ohyggligt mycket bättre, delvis pga bättre spår skulle jag tro. Totalt 2 mils åkning på detta pass alltså.

En handfull tekniska tips: Jag har nu tränat så mycket på att få en mer upprätt position att jag blivit för rak i kroppen. Fick rådet att luta mig mer framåt både på diagonalen och stakningen. Skönt - jag trivs bättre i den positionen men tränarna i LUGI har (säkerligen med rätta) försökt korrigera mig och nu hade jag tagit det till en nivå som var överdriven. Dessutom menade Otto att jag nu började bli redo att försöka lägga in en mindre kick i dubbelstakningen på vissa partier. Det ska jag försöka lägga till framöver.

Efter passet serverades jag en rejäl lunch och somnade sedan i soffan. Nu är frågan om jag ska ge mig iväg på egen hand ikväll och ta ett pannlampspass. Beslut alldeles strax.

2 kommentarer:

 1. Jag hade också behövt lite mer snöträning men är rädd att det bara blir de knappa nio milen på de två loppen som jag åkt som blir min erfarenhet på snö. Åker dock upp på torsdagen innan VL så då kan det ju bli några pass till.
  Härlig film från OS, ser ut att ha varit ett lyckat äventyr !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vancouver var fantastiskt kul! Har själv passerat 20 skidmil vilket är mer än jag hade hoppats på. Tänker nog ta någon kortare runda i spåren dagarna före Vasaloppet ÖS - egna erfarenheten från Intersportloppet är att det är en fördel att ha kört någon kilometer dagarna innan för att få in känslan - man behöver ju liksom inte gå på max.

   Radera