tisdag 2 oktober 2012

LL-funderingar i plurret

Lite eftersnack för att suga ur det sista av Lidingö-karamellen ska man väl ändå kunna unna sig? Lät kroppen röra på sig för första gången idag via 1 km simning på kvällen helt utan tidsambitioner (blev ändå det klart näst snabbaste jag presterat i vattnet). Under tiden jag låg där och pinade mig i plurret funderade jag lite på och utvärderade helgen som gick med några dagars sund distans till loppet.

Varför nöjd?

Ja, varför inte? Många har frågat om jag inte är besviken över att jag inte gick under 2:50 som jag hade hoppats på. Jag ser det inte alls på det sättet! Jag gav mig själv riktigt bra träningsförberedelser, lät bli att klanta till kostupplägget, följde min raceplan slaviskt så länge det bara gick och inte minst...tog mig i mål. Att ta mig under 2:50 var något jag trodde skulle kunna vara möjligt med rätt upplägg men det är ju omöjligt att veta när man inte testat på loppet eller distansen förut. Jag sprang mitt längsta lopp någonsin (i terräng dessutom), betade av ett av klassikerns fyra delmoment och kom in under 3 timmar. Klart jag är nöjd!

Träningsupplägget?

Jag är förbaskat glad över att jag kämpat på med mina backintervaller. I ungdomsåren var jag alltid helt usel uppför men så kändes det inte alls nu. Kanske skuttade jag nästan på lite för bra i vissa av backarna på mellanmilen pga att det gick så bra uppför, det kan vara en anledning till att jag inte riktigt mäktade med att hålla ihop loppet på slutet.

Men huvudorsaken till att loppet för min del brakade ihop på sista milen (långt över 1:05...) är säkert avsaknaden av fler riktigt mastiga distanspass. Jag hade visserligen ett terrängpass på 27 km i benen men skulle därtill nog ha behövt två rejäla träningspass över full distans. De fanns i planen från början men jag tvingades stryka det ena och det andra avbröts pga magproblem och ersattes istället med en extra (platt) halvmara. Helt övertygad om att jag med de två passen i kroppen skulle ha presterat ganska mkt bättre, benen var helt enkelt inte tillräckligt förberedda på att klara den sista milen.

Loppupplägget?

Två andra varianter hade kunnat ge en helt annan utgång. Jag skulle ha kunnat tjurrusa från start. Det hade gett mig fritt utrymme under första halvan av loppet och jag skulle då ha sluppit alla dessa kraftdödande inbromsningar i nedförsbackarna. Frågan är bara om jag inte skulle fått betala rätt dyrt för en tjurrusning på första kilometern ändå senare i loppet?

Alternativ två hade varit att gå ut ultralöst. Har sett flera race reports från personer som gjorde första milen på långt över 55 minuter och ändå gick klart under 2:50. Men jag vet inte om det hade passat mitt sätt att springa - hade liksom ändå fått ligga och bromsa hårt i nedförsbackarna då. Nja, jag vet inte.´

Att gå i backar?

För min del kändes det som slöseri med tid, både i Abborrbacken (ofrivilligt) och i Karins backe (frivilligt). Jag har bevisligen en helt usel gångteknik uppför som är väldigt långsam och som dessutom ändå fick mig att pusta rejält. Promenader uppför ska jag verkligen göra allt för att undvika om jag någonsin ger mig på LL igen.

Vätskebälte?

Vet inte om det var någon vinstlott. Jag glömde lite bort att dricka och hade rätt mycket vatten med mig in i mål (gick ju över till stationerna from sista milen precis som planerat). Kanske hade det ändå varit bättre att köra utan och dricka rejält på vätskestationerna istället?

Strumporna?

De var värda varje spänn! Gryyymt sköna och jag vart ju helt skavsårs- och blånagelbefriad efteråt. Dessutom värmde de rätt gött om underbenen i höstkylan...

Något jag skulle ändra på i min raceplan till nästa gång?

Jag skulle nog ha satt lite enklare km-tider i den kuperade terräng som finns före och efter tokplatta Kyrkviken på första milen och en liten bit in på andra milen. Därtill skulle jag tagit det ännu lite lugnare km 17-21.

Nu då?

Dags att släppa LL nu och blicka framåt. Det blir lite fortsatt rehab-träning här mitt i veckan och till helgen drar Vasaloppsträningen igång! Dessutom ska väl joggingskorna på igen om några dagar - marathondebuten ligger bara 1,5 månad framåt i tiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar