söndag 30 december 2012

Inför Änglamark Nytårsløb

Deltagarna bjuds på champagne och kransekage efter målgång - klart jag måste ställa upp! Så gick mina tankegångar när jag satt och slöbläddrade genom en lista med danska halvmaror och hittade denna lilla nyårsjuvel som döpts till Änglamark Nytårsløb.

Men jag måste nog inleda med att baissa mina förutsättningar till en topprestation för det finns ganska mycket som talar emot en sådan:

- Vinter, mörkt, blött och kallt. Knappast en löpares främsta årstid om man vill prestera fina tider. Det är svårt att vara smidig som en panter med flera lager kläder på kroppen och därtill talar väderprognoserna om regn hela morgondagen så det lär bli tunga kläder.

- Nedtränad och träningsvärk. Jag har en riktigt tung (volymmässigt sett) träningsperiod i kroppen och den här uppladdningsveckan är min tyngsta hittills om man räknar i träningsminuter. Dagen efter mitt mini-camp i Nässjö kände jag nästan inte av någon träningsvärk alls men idag har jag rejält med värk i ljumskar/lår.

Å andra sidan skulle man kunna köra en rejäl hausse också:

- Dammigt halvmarapers. Mitt halvmararekord sattes ett par veckor före LL på Veberödsrundan och är således mer än tre månader gammalt. Dessutom hade jag en bättre tid i kroppen redan den gången men sprang in i en flera kilometer lång vägg av vind som omöjliggjorde en topptid. Med alla löprundor och lopp i kroppen sedan dess bara måste jag vara en bättre löpare nu.

- Fina testresultat. Jag har medvetet hållit ett ganska högt tempo på löpbandet under mina brickpass de sista veckorna för att också få lite fart i kroppen. Körde därtill ett halvmaratest i måndags på bandet över 14 km (2/3 halvmara) och snittade 4:42/km utan att köra dödligt slut på mig själv. Den farten på en halvmara ger en tid ner mot ca 1:40.

Loppet går runt en 5 kilometers varvbana på breda stigar i Fælledparken på Østerbro. Jag räknar med att det är helt slätt och bra underlag och kommer springa i mina marathonhjältar. En snabb genomräkning i startlistorna ger att det är ca 1 000 pers som ställer upp på halvmaradistansen - ett medelstort lopp således.

Det taktiska upplägget är okomplicerat. Jag avser gå ut i tempointervalllet 4:40 till 4:45 per km och hålla den farten så länge jag orkar, förhoppningsvis ända in i mål. Inget vätskebälte och ingen annan medhavd egen näring planeras utan jag litar till arrangörens serveringar vid km 5, 10 och 15.

Målet är ett nytt personligt rekord på distansen och tiden att slå är därmed 1:45:55.

2 kommentarer:

  1. Jag håller tummarna.
    Kör så det ryker!

    SvaraRadera
  2. Det rök tyvärr inte alls, det pyste inte ens :(

    SvaraRadera