måndag 3 december 2012

Pannlampslöpning i Bokis

En riktigt häftig upplevelse och det irriterar mig att jag lyckats låta mer än 35 år passera innan jag provade på det här!

Själva evenemanget fick jag syn på i en diskussionstråd på Funbeat för ett par veckor sedan. I samband med att jag var och shoppade längdutrustning på Stadium passade jag på att även slänga ner en enkel pannlampa i varukorgen så att jag skulle kunna hänga på:


Arrangör var Stigarna och kvällens runda var den andra som hölls denna vinter. Totalt var vi sju stycken löpsugna pannlampsbärare som möttes upp. Temperaturen låg runt nollgradigt och med två lager kläder höll man sig mer än varm från start till mål. Större delen av rundan gick i obanad, småknixig terräng. Snön låg som en utsträckt matta över skogen och bjöd in till sköna löpsteg men här och var lurade halvdjupa gyttjepölar under det vita lagret som obönhörligt dränkte fötterna i kall lera.

Resten av gruppen hade självfallet skor för ändamålet men jag sprang i mina asfaltsmarathonhjältar från Valencia. Det innebar att jag fick kämpa en hel del med balansen både uppför och nedför och vid ett par tillfällen var jag nere med armar och händer i backen.

Nu spelade det inte så stor roll eftersom det inte var blankis vi sprang över. Det var kul som fasen ändå och känslan av att se skogen, som jag nött så många mil i under det sista dryga halvåret, från insidan i mörkret är svår att beskriva - det måste upplevas!

Rundan var på lite drygt åtta kilometer. Det luriga i sammanhanget är dock att man som deltagare i ett event likt detta är helt utelämnad till guiden. Man har ingen som helst aning om vart man är och hur långt det är kvar. Jag kände av tydliga trötthetstecken i några uppförsbackar runt km 6-7 och började bli orolig för att jag inte skulle kunna hänga på då de flesta andra i gruppen kändes som rätt hyggliga och vana traillöpare men lyckligtvis kom nedförslöporna ofta lägligt och en snabb återhämtning med dem. Passet var ganska lagom jobbigt för min del och ger säkert mer och bättre träning (samt garanterat en större upplevelse) än tre vanliga milrundor på löpband så min plan är att återvända om nästa pannlampsrunda passar in i min kalender.

Arrangören håller även i en del andra kul events och jag sneglar bl a mot en långrunda runt Häckebergasjön 22 dec på någonstans mellan 25-30 km. Allt som kan motivera mig till de långa löppassen är verkligen av godo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar