söndag 8 juli 2012

Pepp via framtidsplanering

Efter en vecka som på förhand för första gången innehöll träningspass under sex av veckans sju dagar i träningskalendern är det inte konstigt om allt inte går på räls. Det är inte länge sedan jag tillbringade merparten av min lediga tid i soffan utan tanke på motion och det är självklart att kroppen kommer reagera då och då i takt med att träningsdosen ökas.

Jag genomförde faktiskt också sex pass veckan som gick och fullföljde fem av dem enligt plan. Bl a lyckades jag för första gången trycka av en serie backintervaller i Helsingborg konstant under 50 sek, en riktig sk milestone. Därtill gjorde jag ett av mina bättre motionscykelpass och höll en bit över 32 km/h i över fyra mil i början av veckan samt avverkade ytterligare 23 km terränglöpning fördelade över två pass och fick dessutom testat fartlek i 6 km för första gången. Så det vore fånigt att ta till fiaskorubriker om veckan som gick bara för att jag av säkerhetsskäl klev av motionscykeln tidigare idag och missade ett nytt årsbästa på terrängmilen ganska knappt igår.

Men ändå, jag kände att det behövdes lite pepp inför hösten och fortsatte helgens framtidsplaneringsprojekt med tillhörande skiss över träningsplanen okt-feb. Det har i sin tur lett till ett antal prioriteringsfrågeställningar och val:

* Rullskidor: Minst 1 oftast 2 ggr i veckan from oktober. För att kunna vara redo att genomföra detta skall jag ta tag i inköp i augusti. Det är önskvärt att få till detta längdskidåkningssubstitut på så optimalt vis som möjligt och därför kommer jag enligt tips från läsarsignaturen Vasaloppan förmodligen kontakta LUGIs skidsektion och hänga med på så många av deras pass som möjligt. Tolkade jag deras hemsida korrekt kör de ett pass i veckan i höst på lördagar kl 10-12 och jag har anpassat min träningskalender efter detta.

* Längdskidor: Som skåning och stadsbo måste man utgå ifrån att det blir en helt snöfri vinter. Eftersom jag inte kan åka måste någon lära mig! Snabbt och effektivt! Lösningen lär bli ett organiserat Vasaloppsläger och jag har börjat surfa runt en del bland alternativen. Kända, tidigare skickliga, vasalöpare håller sådana lite varstans och det är självklart kul att få teknikgrunderna från tidigare Vasaloppssegrare som t ex Staffan Larsson eller Håkan Westin. Vi får se vilket koncept jag till sist fastnar för. Mitten av januari torde vara optimalt så att jag, ifall snö skulle falla här nere, direkt kan ge mig ut och praktisera.

* Simning: Jag kan knappt ens simma bröstsim, avskyr alla former av badande och behöver hjälp. Min tanke är att hitta någon som kan ge mig 5-10 privatlektioner under hösten och att jag däremellan praktiserar med morgonsim före jobbet ett par ggr i veckan. Det vore väldigt skönt att kunna jobba på i lugn och ro med simtekniken utan att känna stress över att tävlingssäsongen nästa sommar snart står för dörren.

* Cykling: Jag fortsätter avvakta inköp av hoj. Det är så oerhört mycket utgifter förknippade med den här satsningen ändå. Istället kör jag vidare med motionscykelpass tills vidare och bygger därtill på med lite motionscykelintervaller senare i höst/vinter. Cyklingen kommer i huvudfokus i vår istället, tills vidare prioriterar jag att komma i mål på Vasaloppet, lära mig crawla samt lyfter uthållighetslöpningen ytterligare ett litet snäpp.

* Löpning: Jag behöver åtminstone en mara i kroppen innan jag står på Järnmansstartlinjen i aug nästa år. Tidigare har jag sneglat mot Paris i april 2013 men frågan är om jag inte borde förlägga den till höstsäsongen istället så att jag inte stör vårens cykelträning. Det vore skönt att känna att man är framme och race ready i en av triathlongrenarna redan före jul. LL ligger i slutet av september vilket gör det realistiskt att kika efter maror på varmare ort från slutet av oktober fram till Lucia

* Generellt upplägg: Jag tror jag fortsätter med mitt fyraveckorsperiod-schema med tre veckor tuff träning och en vecka lättare. De allra tuffaste veckorna kan då komma att se ut så här från okt-feb:

Mån: Motionscykel
Tis: Morgon - Simning,  Kväll - Distanslöpning
Ons: Rullskidor
Tor: Morgon - Simning, Kväll - Intervallöpning (Backe eller 6*1000 m)
Fre: Ledigt
Lör: Förmiddag - Rullskidor, Eftermiddag - Motionscykelintervaller
Sön: Förmiddag - Distanslöpning, Kväll - Simning

Det ser ju helt galet tufft ut med 10 pass i veckan... I praktiken lär dock väldigt få veckor bli så tuffa då jobb, privata åtaganden, helgdagar, sjukdomar, skador, loppförberedelser och efterloppsvila kommer tvinga mig att prioritera bort rätt många pass. Ambitiöst ändå...

4 kommentarer:

 1. Valencia Marathon i November. Billig anmälningsavgift, billig resa dit med Ryan.

  Gott jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ligger ju helt perfekt i kalendern och jag kan inte hitta någon lämplig anledning till varför jag skulle avstå. Hmmm...jag tvingar mig själv till ett dygns betänketid men jag har nog redan bestämt mig...för att köra!

   Radera
 2. Ser ju hur bra ut som helst, men väldigt ambitiöst med morgonpassen med simningen. Jag hade bestämt mig för minst 1 pass i veckan á 2000 meter, men det blev ju inget med det. Satsa på privatlektionerna och håll i innan du tröttnar. Den som simmade långsammast i år i Vansbro kom in precis under 3 timmar - jag är väldigt imponerad att man kan hålla sig flytande så länge. You can make it! //Vasaloppan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite orättvist att ha Vansbro "gratis" när en annan förväntar sig behöva lägga hur många träningspass som helst på simträning för att kunna gå under 1:10.

   Radera