lördag 15 september 2012

Race Report: Veberödsrundan

Plan the race, race the plan var dagens motto och det höll riktigt bra riktigt länge. Här är storyn om mitt genrep inför Lidingöloppet som utspelades på halvmaran Veberödsrundan exakt två veckor före ett av säsongens stora huvudmål.

Pre-race

På morgonen ställde jag mig framför spegeln, pekade på mig själv och ställde på förekommen anledning (efter fadäsen på Malmö Halvmarathon) dagens viktigaste fråga: Har du gjort dina toalettbesök Rickard???


Jag kunde svara ja på frågan med rent samvete och därmed ratta bilen mot Veberöd, efteranmäla mig till dagens halvmara, ställa mig på startlinjen och repetera den race plan som jag lagt upp kvällen innan.

Km 1-5

Skön temperatur och lätta ben. Det var ett rent nöje inledningsvis och jag bromsade mig själv på varendaste kilometer för att inte gå på för hårt. Stigningen på tredje kilometern var inte jobbig men jag hade lovat mig själv att gå på försiktigt där och följde planen. Första fjärdedelen av loppet kändes som ett medeltufft träningspass på sin höjd!

Km Tid
1     4:43
2     4:48
3     5:02
4     4:55
5     4:52

Tiden på första fem landade på 24:20 vilket skall jämföras med min galna öppning i Malmö på 23:08. Betydligt försiktigare här således och marginellt snabbare än planerat (ca 24:30).

Km 6-10

Fortsatt superkänsla i kroppen och nu var det en verklig utmaning att lägga band på mig själv och inte öka, särskilt vid det fåtal tillfällen när någon sprang om mig. Men i ärlighetens namn var det oftast jag som passerade folk.

Jag hade hoppat över den första vätskestationen men valde att ta dryck på den andra. Numera stannar jag och dricker för att inte sätta vattnet i halsen och det gör att jag kommer ur rytm, pulsen skenar iväg vid återstarten och andhämtningen ökar. Innan normalläget liksom återställdes efter drycken var väl egentligen den enda gången det kändes jobbigt på den andra fjärdedelen.

Km Tid
6     4:43
7     4:51
8     4:48
9     4:57
10   4:58

Andra femman på nästan exakt samma tid (24:17) som den första. I Malmö gjorde jag andra femman på 24:59 och första milen 48:06. Redan här hade jag alltså börjat ta in kraftigt på det loppet eftersom min första mil idag gick på 48:37 och nu låg jag bara en halvminut efter mitt pers med drygt halva loppet kvar men med betydligt bättre krafter och en mage som tycktes trivas med tillvaron.

Km 11-15

Hade sett i banprofilen att km 11-12 skulle vara lite tuffare så jag lät de kilometerna segla upp till min övre tidsgräns i planen och därefter ökade jag farten. Ett vätskestopp på km 13 gör att det inte syns där men på km 14 är det tydligt.

Det fanns ingen anledning att fega längre och ett tag lekte jag tom med tanken på att försöka pressa på stenhårt och chansa mot att gå under drömgränsen 1:40 på halvmaran med en bära-eller-brista-satsning - så bra kändes faktiskt kroppen! Tur att jag inte valde den inställningen för ganska snart förändrades förutsättningarna fullständigt...

Vägen ut ur Veberöd hade gått längs en landsväg omgiven av tät skog så jag hade inte riktigt insett hur mkt det blåste. Men på km 15 skulle man vända tillbaka in till byn längs en parallell väg mitt ute på slätten. Det pratades före start om att det blåste 7 m/s och att det kunde bli lite motvind på hemvägen. LITE???? Varje steg var som att försöka springa rakt genom en mur och med nöd och näppe räddade jag in km 15 under 5 min men till ett högt pris - pulsen skenade iväg med nästan 10 slag/min mer än tidigare på de flacka partierna och jag insåg att det inte fanns en chans i världen att ta mig löpandes i mål om jag inte agerade omedelbart.

Km Tid
11    5:00
12    5:00
13    4:57
14    4:46
15    4:58

Tiden på tredje fem blev 24:41 vilket kan jämföras med Malmös 26:29. Nu var jag klart förbi pers-nivå och höll fortfarande uppsatt tidsplan för att gå under dagens mål på 1:45. Men så var det ju det här med vinden...

Km 16-20

Jag släppte på farten för att försöka hitta ner till en rimlig puls och hoppades på att vi snart skulle in i skogen igen men träden lät tyvärr vänta på sig. Jag sprang förbi två stycken medlöpare på slätten som bara skrek rakt ut om hur överjävlig vinden var men det var faktiskt också några som passerade mig och tycktes helt oberörda av det som kändes som orkanvindar.

Jag tror det var någonstans i slutet på den 18:e kilometern man äntligen fick lite vindskydd och vid vätskekontrollen som kom nästan direkt därefter gick jag över från vatten till sportdryck.

Tyvärr insåg jag också nu att vinden hade sänkt mina chanser att gå under 1:45 och istället för att vrida ur de sista sekunderna ur kroppen lade jag mig i en acceptabel fart som inte på något vis skulle kunna innebära en risk för LL-äventyret om två veckor.

Km Tid
16    5:21
17    5:19
18    5:22
19    5:19
20    5:13

Fjärde fem på 26:34 vilket får ses som dagens prestation ställt mot de upplevda orkanförutsättningarna. I Malmö gjorde jag 28:15 på detta parti...

Spurten:

Nja, jag spurtade väl egentligen bara de sista 200m på målrakan. Inte något att orda om.

Km Tid
21    5:11
0,1   4:34

Totaltid: 1:45:55

Placering herrar motion: 34 (av 57 som gick i mål i klassen)

Km-tid: 5:01


Som vanligt representerade jag Jugoslaven Och Hans Balkong! Det blev pers med ca tre och en halv min och jag var knappa minuten ifrån att nå min måltid. Det känns ändå ok ställt mot förutsättningarna. Känslan i kroppen de första 14 km var alldeles superb och jag kunde obehindrat reglera farten och styra mitt lopp. På en vindfri slät halvmara skulle jag tro att jag är kapabel att förbättra mitt PB med flera minuter vid en riktig maxsatsning. Gött mos och nöjd efter målgången:


Två saker oroade dock efter målgången. Smärta på utsidan av vänster knä som jag inte hade känt av under loppet samt en blodfläck från vänster stortå som gått rakt genom skon (jag kände att tån låg emot under löpningen men valde bort tankarna på saken.


Dröjde mig kvar efter loppet och käkade billig korv, njöt lite av den alltid speciella miljön vid lokala lopp och snackade lite med en trevlig prick som gjort en motionssatsning efter en hjärtoperation och nu avverkat sin andra halvmara efter en debut i Malmö. Han persade liksom jag i Veberöd.

Väl hemkommen känns smärtan på utsidan av vänster knä fortfarande. Förhoppningsvis bara lite överansträngning av drygt två mil asfalt men jag får vara uppmärksam de närmaste dagarna. Vänstertån var dock falskt alarm - bara ett litet köttsår nedanför nageln och med plåster som skydd där kommande pass kommer jag inte ens märka av det.

Loppet kan rekommenderas. Det var välarrangerat med massor av uppmuntrande vägvisare och gott om vätskestationer. En vindfri dag är sträckningen väldigt snabb och man behöver inte oroa sig för trängsel. Enda nackdelen jag kunde hitta var att några delar av bansträckningen gick längs ganska stora trafikerade vägar men i de flesta fallen flaggade man av trafiken för att ge de passerande löparna fritt utrymme.

5 kommentarer:

 1. Grymt bra jobbat och ett perfekt genrep innan LL!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blev en riktig själförtroendeboost vilket var precis det som behövdes efter att jag klantat till det på Malmö Halvmarathon.

   Radera
 2. Kul läsning! Mycket man kände igen...ska bli kul att följa din satsning. Mvh "den trevlige pricken"

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Trevliga prickar ska alltid lyftas fram! Sätt upp något trevligt lopp i vår som ny målsättning nu så att den fina trenden håller i sig.

   Radera