lördag 5 maj 2012

Ett halvt Lidingölopp

Vilken känsla! Bästa långdistansloppet i år i underbart väder och förkylningsbryderierna är som bortblåsta. Jag är nästan lite chockad över hur bra det kändes idag - 15 km terräng ÄR rätt långt och när jag klev över mållinjen var jag i det närmaste oberörd!

Den enormt positiva känslan har verkligen förföljt mig hela dagen. Sambon befinner sig i Stockholm på långweekend hos systern så det är bara jag och hunden här hemma och vi tröstar oss med lite extra njutningar vilket i frukosthänseende innebär bacon och äggröra:


Utrustad med vätskebälte befann jag mig på startlinjen i Bokskogen någon timme efter den utsökta frukosten. Tyckte jag fick till ett bättre flyt med drickat den här gången jämfört med senast då det mest var en irriterande faktor. Det gäller att hitta platta partier när pulsen är låg och allting känns kalas när man ska smutta på de små flaskorna med vatten för att störa rytmen så lite som möjligt.

Klockade in mig på 1:23:18 vilket ger 5:33/km och det var ungefär fem minuter bättre än jag hade tänkt mig. Detta trots att jag verkligen inte låg på för en bra tid - tvärtom försökte jag nästan bromsa mig själv för att få en bild av hur det kändes vid målgången efter att ha sprungit 15 km i trivseltempo. Svaret jag fick är att jag definitivt mäktar med ytterligare några kilometer terräng.

Pulsnoteringarna var härliga att skåda (medel/max 161/174). Det skall jämföras med mitt tidigare bästa distanslopp i år som var på 12 km för exakt fyra veckor sedan då jag noterade 166/174 och en snitthastighet på 5:37 vilket jag då verkligen var supernöjd med.

En fråga väl värd att ställa sig är varför jag inte är med i Göteborgsvarvet nästa helg? Kapaciteten att sy ihop en halvmara finns där bevisligen. Jag har inget bättre svar än att jag kanske känt lite överdriven respekt för långa distanser tidigare efter min vätskebristkollaps under Broloppet år 2000 då Röda Korset fick rycka in efter målgången och jag sedan knappt kunde gå på flera dagar. Men jag var dåligt tränad då - den här gången bygger jag upp flåset lugnt och metodiskt och vill helst inte springa in i onödiga besvikelser. Så...jag maler på enligt uppsatt schema istället och njuter av dagens framgång vilket jag hoppas bilden jag tog vid stretchingen efter målgången illustrerar på bästa möjliga sätt:Ett halvt Lidingölopp! Check!

2 kommentarer:

  1. Dagens lilla frestelse: jag har ett startnummer till Varvet över. Önskas denna som ett litet extra tillskott till träningen? Du kan åka med oss upp, dock inte hem förrän dagen efter. //Vasaloppan

    SvaraRadera
  2. Hmm...stort tack för erbjudandet men nä, jag håller mig tjurskalligt till planen. Har knappt sprungit en meter asfalt i år och är lite orolig för vad det loppet skulle kunna göra med mina benhinnor. Måste förbereda med platt asfaltsträning innan jag ger mig på något sådant. Stort Lycka Till härifrån!

    SvaraRadera