söndag 27 maj 2012

Race Report: LL on Tour Karlskrona 2012

Verkligen ett annorlunda födelsedagsfirande får man ju säga! Ställde alarmklockan på 06:15 och bilade själv upp till Karlskrona från Malmö med ett kortare frukoststopp på vägen. Satt i bilen och tänkte på att detta måste vara något av det mest seriösa och ambitiösa jag någonsin gjort; jag menar - vilken normalt funtad person kör 2,5h enkel väg på sin födelsedag för att springa ett riktigt litet seedningslopp ute i en skog i Blekinge (Sveriges ändtarm brukade vi kalla landskapet när vi pluggade där eftersom ingen riktigt förstått syftet med denna landsända...) bara för att eventuellt få hoppa fram något startled i ett lopp om fyra månader? Här kan den som vill skåda den förvirrade skånska födelsedagsgrisen strax före start:


Några minuter innan loppet sprang jag på en gammal klasspolare (Peter) från Högskoletiden som jag inte sett på ca 12 år. Tog ett kortare snack om gamla tider vilket var riktigt trevligt.

När startskottet gick drogs man som alltid med i en rejäl fartrusning och när de första två kilometertiderna blippat in började jag undra vad jag sysslade med? Strax under 9 minuter var en hel minut för fort och framför mig tornade banans värsta backe upp sig. Jag inledde försiktigt i stigningen men var strax ikapp ett gäng som låg framför på den smala stigen. När två av dem började gå gick jag ut utvändigt och knep placeringarna och av bara farten drog jag om utvändigt om ett par till. Denna fartökning fick jag senare betala dyrt för och på de nästföljande kilometerna tror jag alla dessa löpare gick om mig igen.

Ändå höll jag uppe tempot hyggligt. 5:30 på banans tyngsta kilometer (den tredje) följdes av tre kilometer på raken i intervallet 5:00-5:10. Fem kilometer passerades under 24:20 samtidigt som krafterna började återvända och pulsen rörde sig nedåt. Jag insåg att det kanske ändå skulle vara möjligt att gå under 50 minuter - en idé som jag förkastat kvällen innan i uppsnacket...

Banans sjunde kilometer var den näst tuffaste och jag klarade den hyggligt och faktiskt började jag nu ta placeringar igen. På den åttonde kilometern dök en liten men väldigt brant backe upp och där rusade andhämtningen iväg. Plötsligt fick jag svårt att hålla farten i slutspurten som jag sett fram emot. Folk började springa om mig igen och när klockan signalerade 9 km och samtidigt visade över 45 minuter kändes det halvkört eftersom jag behövde gå en bit under 5 min på sista kilometern. Jag bet ihop och lade in en halvspurt i nedförslutet. När målställningen plötsligt dök upp i horisonten och speakern förkunnade till publiken att alla löpare de nu kunde se skulle gå in under 50 minuter spred sig ett mycket behagligt lugn i kroppen. Jag ökade lite extra och klockade mig på 49:44 men tror speakern ropade 49:42. Återstår att se när de officiella resultaten publiceras.

Efteråt tjötade jag vidare med Peter som jag tror var ungefär 3 min snabbare än mig:


Därpå följde en prisutdelning där speakern förkunnade att den enda deltagaren från JOHB (Jugoslaven Och Hans Balkong) vunnit en startavgift till Lidingöloppet i en utlottning. Fick hålla kort tacktal i mikrofon som knappast lär ha berört någon. Förmodligen blev det en vinstaffär att köra upp alltså - har dock redan betalt in till LL så jag ombads höra mig för med arrangören för en lösning.

Fint och trevligt arrangemang som förtjänar större deltagarskaror. Bra varierad bana, tydlig skyltning och trevliga arrangörer. Arrangemanget har förutsättningar att växa ( detta var andra året det hölls). Loppet vanns förresten av en medelålders fd elitorienterare med ukrainskt ursprung och på andra plats tror jag en triathlet från Karlskrona kom som förra året var topp 10 på Iron Man i Kalmar. Dessa var en 13-14 minuter före mig i mål om jag uppfattade speakern rätt.

Tog och satte mig i bilen och drog hem igen. Så JÄVLA nöjd!!! Under 50 min på en ganska tuff milterrängbana trodde jag verkligen inte att jag skulle fixa. Detta trots att det var första gången jag sprang slingan vilket märktes tydligt. Alla andra tycktes ha mycket bätre koll på när man skulle gasa och när man skulle ta det lugnt. Kände mig otaktisk MEN asgrym i uppförsluten där jag ofta tog placeringar. Vi tackar backträningen för detta och börjar from nu fokusera i första hand på lite längre distanser. Fyra månader kvar, sen ska jag vara redo för första klassikerinsatsen. Perfekt formkvitto idag som bör kunna ge en hygglig seedning. Gött!

3 kommentarer:

  1. Nu har de officiella resultaten kommit ut. Jag klockades för 49:42 och plats 23 av 48 startande. Övre halvan!

    SvaraRadera
  2. Grattis! Bra jubbat. Ask me att deltaga i tävlingar med eliten. Körde Växjö Miniklassiker förra året och trodde det var ett fun race - visade sig att det var Sverige-eliten i Triathlon som ställde upp. Man blir liten, liten och mycket ödmjuk, men det var kul. Håll senor och muskler hela och friska så dansar du igenom Lidingö. //Vasaloppan

    SvaraRadera
  3. Tack tack! Detta var ett skönt kvitto och som direkt satte igång hjärnan och fått mig att börja leka med nya lägre måltider i september. Men det är lååååångt dit och ett segt skadebekymmer eller något annat tråkigt kan lätt sätta käppar i hjulen. På tal om triathlon så missar jag trivseltävlingen i Sövde 2012 men OM jag lär mig att gilla simning i höst kommer jag sikta mot huvudtävlingen där nästa sommar. Det blir en riktigt kul utmaning.

    SvaraRadera