lördag 11 augusti 2012

Race Report: Malmö Halvmarathon

För att använda en klassisk fras så blev det ett lopp med många ansikten där man kan ösa lärdomar ur såväl den positiva som negativa vågskålen:

Pre-race

Ville ha en rejäl lunch och begav mig till en närliggande sylta där dagens rätt var den udda kombon grekiska färsbiffar, potatis och brunsås. Jag tror inte att det var just det matvalet som senare fällde mig men det kan ha varit en bidragande orsak.

Var på plats vid starten redan en timme innan vilket vart grymt trevligt. Stämningen inför en tävling är verkligen något speciellt och jag fascineras alltid av hur oerhört tidigt och mycket en del värmer upp.

Redan här signalerade magen att det kunde bli en bekymmersam dag. Det kan ha varit dagens lunch, för mycket kaffe på förmiddagen, veckans intag av alkohol på konferensen eller en kombination av allt detta som låg bakom. Min uppvärmning bestod iaf mestadels av toalettköande...

Vid starten tog jag plats i 1:45-gruppen och signalerade därmed dagens ambitionsnivå till mig själv. Intressant!

Km 1-5

Det var lite trångt den första kilometern men sedan släppte det. Känslan var att jag sprang och bromsade så mycket jag bara kunde men ändå gick det riktigt fort, lite väl fort för att vara optimalt troligtvis. Jag bara gled förbi folk och kände mig urstark. De första fem kilometerna gick genom city fram till Pildammarna och det måste sägas att det är en supergrej när loppen dras så centralt eftersom det lockar mycket publik. Vid 3 km passerade bansträckningen bara något tiotal meter hemifrån men det var verkligen inte tal om att bryta för att gå hem och lägga sig på soffan och kolla på OS.

Km Tid
1     4:45
2     4:37
3     4:44
4     4:39
5     4:41

Officiell tid på första fem 23:08. Ruskigt bra och troligen ungefär en minut för bra för att vara optimalt.

Km 6-10

Direkt efter vätskestationen i Pildammarna kom de första signalerna ifrån magen om att jag skulle få bekymmer. Skvalp och rundgång liksom. Jag försökte parera genom att sänka tempot något och upplevde att det faktiskt hjälpte en hel del.

Det här partiet av loppet var nog det tråkigaste med minst folk längs med banan och det blev direkt trevligare när man rundat arenan och begav sig in i bostadsområdena.

Km Tid
6     4:55
7     4:58
8     4:52
9     5:06
10   5:03

Officiell tid andra fem 24:59 och första milen 48:06. Fortsatt högt tempo.

Km 11-15

Nu började skvalp och rundgång övergå i rena magkrämpor som återkom med allt tätare frekvens. Jag kände mig fortsatt väldigt stark men valde att sänka tempot ytterligare för att parera smärtan.

Någonstans vid km 12-13 ute i Sibbarp stod Ingrid, Anders och Walter och hejade på mig vilket gav en rejäl energiboost. Jag skulle tro att de upplevde att jag såg stark ut och så kändes det också. Bara några hundra meter senare tvingades jag stanna och gå för första gången för att inte bokstavligen göra på mig. Det skulle senare bli ett ständigt återkommande tema.

Km Tid
11    5:02
12    5:09
13    5:20
14    5:16
15    5:40

Officiell tid tredje fem 26:29. Frustrerande då jag hade mer att ge i det här läget.

Km 16-20

Oj vad jag skulle vilja glömma hela vägsträckan längs havet tillbaka till Västra Hamnen från Sibbarp! På dessa fem kilometer tvingades jag stanna och gå hela fem ggr av samma orsak som det första stoppet. Det kändes så jädrans ledsamt när farthållaren för 1:45 löpte förbi samtidigt som jag promenerade och var helt oförmögen att springa trots att det fanns ork kvar.

Jag hade alltså promenadpass på alla dessa fem kilometer, flera av dem räknade jag till 30 sekunder innan jag chansade och sprang igen och ändå seglade ingen av kilometertiderna iväg över 6 min. Under ett av gångpassen tog jag också och sörplade i mig min medhavda energigel som gav en liten extra boost.

Km Tid
16    5:27
17    5:51
18    5:42
19    5:57
20    5:47

Officiell tid fjärde fem 28:15 och andra milen gick därmed på 54:44, dvs mer än sex och en halv minut långsammare än första milen. Ser ut som usel loppdisposition men det är bara en liten del av förklaringen alltså.

Spurten:

Jäkligt trevlig avslutning på loppet med mycket folk som hejade på ute i Västra Hamnen längs träbryggorna. Här hade magproblemen tillfälligt släppt men nu började jag känna av tröttheten. Lyckades dock vaska fram en liten spurt mest för att vara säker på att gå under 1:50 i besvikelsen samt att hinna så fort som möjligt till toaletten...

Km Tid
21    5:36
0,1   4:10

Totaltid: 1:49:27

Placering herrar motion: 632 (av 1415 som gick i mål men jag låg på plats 364 efter 5 km...)

Km-tid: 5:11

Nästan exakt 10 min bättre än min enda tidigare halvmara (Broloppet år 2000) men fem minuter sämre än vad jag innerst inne hade hoppats på. Massor med lärdomar - framförallt kring kost- & näringsintag som jag måste vara mycket noggrannare med inför loppen framöver. Men jag är också inne på att jag måste köra med vätskebälte på långloppen i framtiden eftersom jag verkligen inte klarar att dricka ur mugg i fart. Att stanna för att dricka kostar inte så oerhört mycket tid men det stör rytmen rejält.

Så här kände jag mig timmarna efter loppet men nu är känslan något mer positiv:


Jag är generellt sett besviken men det finns klara glädjeämnen. Frågan är om jag inte är kapabel att gå ner mot 45 min eller strax däröver på en slät mil, det hade jag kanske inte riktigt trott. Och 5 km, hur fort kan jag springa där egentligen? Nu sprang jag ju och trängdes och bromsade mig in på strax över 23 minuter, där finns ganska mycket mer att ta av....

Loppet kommer att växa rejält de närmaste åren. Det är ett riktigt bra och välarrangerat stadslopp på vettig distans i en region som saknar egentliga storlopp. Kul att ha varit med under ett av de första åren!

4 kommentarer:

 1. Grattis i alla fall! Kanske ett säkrare kort att satsa på hemmakokt havregrynsgröt än att gå till en grek..... //Vasaloppan

  SvaraRadera
  Svar
  1. David har utlovat havregrynsgröt som en favvis i repris till Lidingö - tror jag klipper det!

   Radera
 2. Bra jobbat ändå. Inte alls kul med magpaj under lopp.
  Jag äter alltid medhavd mat innan lopp och det brukar bli Icas färskpasta, spenat med köttfärssås. Yum!

  Riktigt bra kilometertider. Du kommer bli giftig i Valencia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog mest den egna disciplinen jag måste jobba med fram till Valencia; både när det gäller näringsintag och när det gäller att följa en vettig race plan och inte rusa iväg för snabbt med folkmassan i starten i en fullständig lyckokänsla.

   Radera