lördag 3 november 2012

Summering första Vasaloppsperioden

I söndags, för knappt en vecka sedan, avslutades min första träningsperiod inför Vasaloppet. Precis som inför Lidingöloppet har jag delat upp tiden fram till loppet i fyraveckorsperioder och försöker köra på hyggligt hårt i tre av veckorna följt av en avslutande lugnare vecka. Självklart är inget statiskt i upplägget och tidstillgången samt känslan i kroppen gör att man hela tiden får modifiera i träningskalendern. Men någonstans tror jag ändå på att ha en grundidé att utgå ifrån så att allt inte bara sker spontant och på känsla.

Första perioden var annorlunda i den meningen att den inleddes med en "vilovecka" efter LL. Det gjorde att det bara blev fullt blås i två av veckorna men ändå sattes det nytt rekord i träningsmängd för en fyraveckorsperiod. Jag försöker att hela tiden takta upp antalet pass samt i många fall utöka längden på dem men är väldigt försiktig med att göra för stora ökningar.

Alla siffror med föregående träningsperiod inom parantes som en jämförelse:

Rullskidor Distans 3 (0) st
Rullskidor Teknik 4 (0) st
Löpning Terräng 2 (6) st
Löpning Vanlig 3 (2) st
Löpning Intervall Backe 0 (2) st
Löpning Intervall Distans 0 (2) st
Motionscykel 2 (1) st
Simning 7 (6) st
Total träningstid: 22 h och 27 min (19 h och 53 min).

För första gången över 20 träningspass, ja tom 21. Rullskidorna är såklart det nya momentet i uppställningen och under perioden avverkades drygt fem mil på dessa (det blir inte så långa sträckor på teknikpassen).

Löpningen har fått stå tillbaka och intervallpassen har uteblivit helt. Dock lyckades jag få till några viktiga nyckelpass i form av två rejäla distanspass på 24 respektive 26 km och därtill tävlade jag ju i Yddingeloppet (12 km lätt terräng). Fokus inom löpningen är just nu enbart på slät långdistans fram tills dess att marathondebuten avverkats. Totalt 78 km löpning i perioden vilket egentligen är för lite men ingen total katastrof.

Några återbesök på gymmet hos motionscykeln hann det bli och så småningom är det tänkt att det även ska bli lite intervaller på motionscykeln.

Dessutom tvingade jag mig till simhallen 7 ggr. Avskyn mot vattnet har börjat släppa och det känns allt mer naturligt att ligga där och plaska i vattnet.

Alla löppass inkluderade kom jag upp i 7,8 (14,6) mil löpning och därtill blev det 6,8 (4,8) mil på motionscykeln och 7,0 (6,0) km simning samt 5,3 (0,0) mil på rullskidor. 21 (19) träningspass är också ett nytt rekord för en period.

De stora höjdpunkterna i perioden hittar jag inom löpningen. Det kändes riktigt tungt veckorna efter LL men lossnade på slutet och mitt långa pass på 26 km samt Yddingeloppet på 57 min var precis på den nivån där jag behöver ligga för att känna att en marathonstart i november är realistisk. Rullskidorna har varit en kul krydda och simningen går absolut framåt, om än i långsammare takt än jag skulle önska.

Divina Pastora Marathon förvandlar den andra träningsperioden till en stor utmaning. Nu ser jag definitivt fram emot Spanien och så var det verkligen inte för ett par veckor sedan när jag bl a kroknade fullständigt och fick avbryta ett långpass för att det liksom inte fanns mer krafter i kroppen. Visst f*n ska jag klara det!

2 kommentarer:

  1. Klart du kommer springa som en skånsk antilop i Valencia!
    Ser framemot en ljum kväll på en hyfsad restaurang med en stilig medalj runt halsen, en fantastisk måltid i magen och en gigantisk, iskall öl framför mig.

    SvaraRadera
  2. :) Har börjat följa väderprognoserna för Valle och nu i kommande vecka ser det äntligen ut som att värmen släpper greppet om byn. Den stora iskalla ölen kan nog lätt bli fler än en och den där medaljen vore grym att få hänga om halsen. Två veckor kvar nu bara och idag ska jag ut på sista långpasset inför...

    SvaraRadera