torsdag 29 november 2012

Raketstart på volymsatsningen

Som sagt, det är träningsvolym som gäller med start nu och egentligen fram tills dess att vintermånaderna tar slut. Syftet är att bygga upp kroppen så att den orkar ta emot de riktigt köttiga passen till våren och därefter ett antal krävande tävlingar under sommaren.

Under den första mån-tor i den tredje Vasaloppsperioden har jag hunnit med sex konditionspass och jag är väldigt positivt överraskad av hur kroppen svarar. Körde ju därtill tre pass i helgen och med nio pass på sex dagar borde det nästan kommit starkare protestsignaler inifrån men det är egentligen bara under ett av passen som jag känt mig klen och sliten. Detta är en ny nivå för mig och jag älskar signalerna kroppen sänder: Mer, mer, mer!!! :)

Mån
Inledde med ett nytt distansrekord på motionscykeln. Satt och trampade på i bra takt i 100 minuter och passerade för första gången 5 mil. Det kändes riktigt bra under första hälften, sen gick det mer över i krigande. Svettpölen på golvet var inte att leka med och det kändes halvskämmigt varje gång någon passerade. Tror cykeln bredvid hann byta ägare fyra gånger under tiden jag satt upp - klart nöjd.

Inte nog med det - efter cyklingen bytte jag tröja och klev upp på löpbandet för att testa mina nya löpbandspjux som jag spontanshoppade samtidigt som jag tömde Stadium på längdutrustning (mer om det i ett senare inlägg). Löpning alltså, därtill mitt allra första brickpass med skifte från cykel till löpning, och jag kände mig som en riktig multisportare. 7 km blev det i 5:32-tempo (taktar upp försiktigt efter maran). Kändes lätt och behagligt som alltid i nya skor. Här är en bild på mina nya Nike Pegasus 29+:


Tis
Satt på fabriken i Malmö på tisdagen vilket innebar att jag hann sticka in ett pass simning på 1 km före jobbet. Upplevde att det gick väldigt fort stundtals och trodde nog att jag skulle klocka mig för snabbaste tiden hittills men så vart inte fallet. Näst snabbaste kortpasset hittills och 15 sek från bästa noteringen.

Efter jobbet drog jag ut på ett långpass rullskidor som kändes väldigt bra. Fastän jag inte upplevde att jag tryckte på särskilt våldsamt och trots att jag avverkade nya rekorddistansen 20 km höll jag en snitthastighet på 5:20 per km. Dessutom fick jag diagonalandet att fungera bättre än någonsin tidigare under flera partier. Riktig superkänsla i kroppen och nu törs jag nog sticka ut med distansgruppen på deras 22 km-runda på lördag utan att vara rädd för att bli avhakad.

Ons
Enda egentliga plumpen i protokollet. Jag hade planerat att köra ett pass löpning med hygglig speed men redan efter någon km tappade jag farten. Vet inte om det var maran som spökade eller om den ökade träningsdosen gjorde sig påmind. 8 km slät asfaltslöpning blev det i 5:28/km.

Tor
Här var det planerat för ett simpass men av en slump gick jag in på simhallens hemsida och upptäckte att de skulle ha stängt under kvällen pga "Ladies night"(!). Wtf liksom?... Istället smög jag in ett lite kortare pass rullskidor på 12 km. Det blåste på rätt bra och på medvindssträckorna körde jag mestadels stakträning där någon km gick på nedåt 4:30-fart och i motvinden varvade jag diagonalande med frånskjut. Svårt med tekniken i vinden men ändå en bra känsla i kroppen. Snitt 5:22/km.

Nu blir det, som alltid, fredagsvila och sen köttar jag vidare till helgen. Vilken raketstart det blivit på volymsatsningen och vad bra kroppen svarar! Kan jag köra på så här ett tag kommer jag ha en grym grund att stå på inför 2013!

2 kommentarer:

  1. Visst är det gött när kroppen svarar och bara vill ha mer!
    Jag är också lite sugen på ett par Pegasus och ser framemot en utvärdering inom kort.

    SvaraRadera
  2. Jag återkommer när det blivit några lite längre pass i dem men än så länge är omdömet bara positivt härifrån.

    SvaraRadera