lördag 26 januari 2013

Inför Stråkenloppet

Så är det för andra veckan i rad dags för ett långlopp på skidor, Stråkenloppet 43 km. Förra gången var jag en debutant och fokus låg på att få utrustningen ordentligt testad samt att få delar av Vasaloppssträckningen provåkt. Efter ungefär en fjärdedel av Intersportloppet insåg jag att det absolut inte fanns något att skämmas över - jag satt inne med en högre växel än den jag startat i trots långa bilresor och täta skidpass precis tätt inpå - och jag höjde då farten.

Precis som senast startar jag i motionsklassen som har drygt 100 anmälda. Den här gången tänker jag dock ta en startplats lite längre fram av två skäl; dels tror jag att jag platsar där efter att jag bläddrat igenom resultaten ifrån klassen under de senaste åren och dels så startar min klass fem minuter efter tävlingsklasserna vilket bör innebära att om man kommer iväg fint väntar en mycket fri åkning på första varvet. Lite tuffare öppning om möjligt således.

Det är arrangörens tredjehandsalternativ som gäller vilket är en varvbana på 8,5 km som man skall ta sig runt fem varv som väntar mig imorgon.
Bild från www.strakenloppet.se
Hela loppet är förlagt till en golfbana på natursnö. Varvet innehåller en ganska tuff stigning på ca 60 meter på den andra kilometern som jag kan tänka mig blir en rejäl utmaning på de sista varven. Utöver den stigningen ser det inte så blodigt ut och i mittpartiet av varvet bör jag kunna ligga på rätt bra med stakning/stakning med frånskjut. Dock väntar många fler svängar där det nog kan bli en del uppkört och den uppenbara risken är att man tappar en del fart i dessa.

Det bör bli ganska mycket mer trafik längre in i loppet än vad jag upplevde förra helgen då nästan aldrig någon passerade mig bakifrån. Nu kommer de snabbaste tävlingsåkarna troligen att börja susa förbi mig redan på mitt andra varv samtidigt som jag förmodligen ligger och kör om de långsammaste tävlingsåkarna. På mitt allra sista varv lär jag väl i princip slippa bli omkörd (om jag inte tappar mycket krafter) men istället kommer jag kanske varva en del motionärer. Det blir bra träning att öva på att hålla koll både bakåt och framåt under detta lopp!

Temperaturen kommer ligga mellan -2 till -7 grader och det kan komma att falla en del snö. Underlaget ser ut att bli fint, arrangören har postat en del bilder, tagna under dagens spårarbete, som ser riktigt lovande ut:

Bild från www.strakenloppet.se
Det blir dubbla spår längs hela vägen samt packade ytor mellan & vid sidan utmed i stort sett hela banan. 98% av banan går på gräsunderlag där spårbädden kompletterats med extra snö. Övriga 2% går på grusstigar som täckts med ytterligare några lager snö.

Innan loppet hoppas jag lyckas hitta järnmansblåbäret Peter (som tipsade mig om loppet) i folkvimlet. Det är självklart extra kul att surra lite med någon som jobbar med samma målbild som jag (dvs Ironman) och dra diverse blandade träningsskrönor. Först skall jag dock lyckas hitta till Mullsjö - har ännu inte riktigt koll på var det ligger...

Det som återstår på förberedelselistan är att plocka fram utrustning, chansa med att försöka sätta på lite glid på skidorna ovanpå proffshantverket från Dalarna, en mindre kolhydratladdning samt lite god sömn och en stor frukost. Sen "ä dä bara å åk"!

Taktik
- Lite hårdare öppning än förra helgen och startplats så långt fram som möjligt, annars likvärdigt.
- Samma vätskeintag, två muggar per varv, endast vatten på första.

Mål
- Sluttid snabbare än förra helgen (3:26:52) och/eller kvalificering till startled 8 i Vasaloppet (missade det med knappt tre minuter på Intersportloppet och hade i nuläget fått seeda upp mig ett led till startled 9 om jag skulle kört "riktiga" Vasaloppet). Loppet är 1 km kortare än Intersportloppet men förmodligen trängre på ett något sämre underlag, mer kurvigt och jag kör sannolikt med sämre vallade skidor.
- Rimfrost i skäggstubbet och rejält med snorhäng så jag vet att jag tagit ut mig!
- Ha minst hälften så roligt som förra helgen, då blir detta en kanonupplevelse!

Min starttid är 11:05 och jag tror inte man kan följa mig live på hemsidan (kan vara värt att kolla av imorgon eftersom det är chiptidtagning och varvbana). Das war alles!

2 kommentarer:

  1. Lycka till och kör hårt imorgon! Jag blev inbjuden att springa med ngn löpgrupp i Malmö imorgon så kanske kör det, eller så kör jag själv! Kram

    SvaraRadera
  2. Tack Annika! Det gick...sådär. Riktigt tuffa förhållanden - Race Report postas under måndagskvällen.

    SvaraRadera