lördag 19 januari 2013

Race Report: Intersportloppet

Låt mig fastslå det direkt, det här gick långt över mina förväntningar och jag är så där fånigt nöjd som man sällan tillåter sig att vara.

Ganska tidig uppstigning och manager Legnerfält steg visserligen inte upp i sympati med oss men hade fixat blåbärssoppa och förläts direkt av en enig jury.


Bilen styrdes till Moraparken där vi skulle hämtas upp av buss för att åka tillbaka i riktning Sälen, mot starten i Oxberg. Det var god stämning på bussen och bjöds frikostigt på tips samtidigt som de senaste väderprognoserna googlades (-12 till -15 längs banan). Här en heltaggad Rickard med nummerlappen på:


Vi försökte agera rutinerat och lägga ut skidorna i starten men stressades mest över att alla såg så otroligt proffsiga och vältränade ut. Vart var alla tjocka gubbar som man brukar se på Vasaloppet?Så gick starten och jag tog det väldigt lugnt i den inledande trängseln, precis som planerat. Loppet inleddes med ett halvkuperat varv runt Oxbergssjön innan man klev på Vasaloppssträckningen. Jag kände mig stark både uppför och i stakningen och var rädd att jag gick på lite för hårt även om jag försökte hålla igen. För det visade sig redan efter ett par kilometer att den mörkklädde mannen från Skåne var en kille att räkna med i spåret. Jag käkade placeringar hela tiden och blev i princip aldrig omåkt.

Vid vätskestationerna stannade jag och drack flera muggar men spillde inte i övrigt någon onödig tid. Kollade aldrig på min klocka och fick därför en positiv chock på tredje stationen i Hökberg med ca 2 mil kvar där jag fick syn på en klocka som visade på exakt 13:00. Det innebar att det gick sjukt fort och att jag var på väg mot en tid långt under fyra timmar vilket gav mig extra energi.

De två sista milen var lättare än de inledande dryga två med mycket stakning vilket passade mig utmärkt. Visst var man trött i slutet av backarna men jag återhämtade mig hela tiden fint i nedförslöporna och fortsatte med taktiken att ta sikte på en rygg långt fram och sedan sakta knapra in och till sist passera. Riktig själförtroendeboost varje gång.

Det fanns ett undantag. En snubbe som var jämn med mig hade ett helt osannolikt glid. Jag gick förbi honom hela tiden i uppförslöporna och i stakningen men så fort det blev nedförskörning bara susade han förbi. Tog till sist stryk av honom med mindre än en minut - det sjuka är att det visade sig i efterhand att det var Lengans barndomspolare - oerhört irriterande!

Min bensin tog aldrig slut och jag gick i mål med de sista krafterna oförbrukade. Var dock lite vimmelkantig och när jag vann ett pris på mitt startnummer i målfållan trodde jag att det var en goodybag som delades ut till alla deltagare. Påsen innehöll dock en bok om IFK Mora:s 100 år som förening.

Frös som fasen i målfållan, framförallt om händerna i de dyngsura handskarna och främsta lärdomen till Vasaloppet är att ha med mitt andra par handskar till andra hälften av loppet.

Tid: 3:26:52.7
Snitt/km: 4.42/km (långt snabbare än jag kört på träning)
Placering (Herrar Motion): 53 av 89 i klassen

Tiden var dryga halvtimmen bättre än jag hade förväntat mig. Känner att jag ligger ruskigt bra med i förberedelserna inför Vasaloppet och min gamla dröm om att gå under 10h har förvandlats till att det nu inte längre känns orealistiskt att gå under 8h.

Denna Race Report skrivs samtidigt som förfesten/efterfesten pågår. Managern har fixat med Jäger, Underberg och allt annat som hör en fjällsemester till så det blir nog en lååång natt följd av en lååång hemresa.

6 kommentarer:

 1. Haha du är otrolig! Grattis, fira segern ordentligt (men det behöver jag nog inte vara så orolig för!). Ses kanske om en vecka då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det behövde du verkligen inte oroa dig för... :) Framgångar måste firas! Om jag inte ger mig ut på långloppsturné i Småland/Västergötland tar jag givetvis rollen som farthållare på sön.

   Radera
 2. Snyggt jobbat Rickard!
  Inte bara snabb i löparskorna utan även med skidorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste rekommendera dig att testa längdskidorna någon senare säsong Jörgen - har fått extremt blodad tand och googlar nu långlopp i de minsta småländska och västgötska hålor man kan tänka sig.

   Radera
 3. GRATTIS, GRATTIS! Oh vad avundsjuk jag blir att se bussen, uppvärmning och vita vidder. Kom inte bara ihåg torra handskar utan även en torr mössa i halvlek. Du kan tro det är gött och någonting man kan se fram emot när man börja bli lite trött. Jag följer dig från Sydafrika. //Vasaloppan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite fusk att "smygsmutta" på Vasaloppet men det var verkligen värt det. Äntligen har man hittat något positivt med det svenska vinterhalvåret - tog bara nästan 36 år...

   Radera